Dieta kujona, czyli jak przetrwać sesję?

przez EduInfo 366 views0

Sesja za pasem, zatem już niebawem przyjdzie pora na wzmożoną naukę. Do egzaminów trzeba jednak przygotować nie tylko swój umysł, lecz również ciało. Nawet najlepiej zaplanowane zadania nie będą mogły być bowiem zrealizowane wtedy, gdy organizmowi zabraknie paliwa potrzebnego do ich wykonania. Jak zatem poprawić swoje możliwości w trakcie intensywnego wysiłku umysłowego?

Kiedy czeka cię intensywne zakuwanie, kluczowa staje się przede wszystkim kwestia odpowiedniej diety. Wytężona nauka wykorzystuje możliwości mózgu do granic możliwości, dlatego tak istotne jest zapewnienie właściwych składników w pożywieniu po to, by napędzić ten organ. Dodatkowo dochodzi kwestia stresu, który również może skutecznie zmęczyć organizm. Odżywianie w trakcie sesji powinno być zatem ukierunkowane przede wszystkim na zniwelowanie skutków zmęczenia.

Nawodnij się!

Gdy umysł poddany jest dużemu wysiłkowi, składający się w ponad 70% z wody mózg wsiąka jak gąbka każdą ilość płynów. Z tego względu należy mu zapewnić kilkakrotnie wyższe dawki płynów, niż normalnie. Chociaż na krótką metę pomocne mogą być rozmaite napoje energetyczne, nie należy z nimi przesadzać – podobnie zresztą jak z kawą. Sztuczne napoje izotoniczne są zaś pełne syntetycznych substancji, a także cukru, który przy nadmiernym spożyciu powodować może senność.

Przy dłuższym użytkowaniu zarówno kawa, jak również „energetyki” mogą odwadniać organizm, czyniąc więcej szkody niż pożytku. Postaw na wodę, a także zieloną herbatę pitą w umiarkowanych ilościach. Niewielu wie, że ten najpopularniejszy azjatycki napój ma w sobie całkiem dużo kofeiny, a dodatkowo zapobiega obumieraniu komórek zlokalizowanych w korze mózgu. Doskonale nawadnia również naturalna woda z kokosa – ta jednak powinna być możliwie świeża (lepsza będzie puszkowana niż w kartoniku).

Jedzenie – postaw na jakość!

Odpowiednie nawadnianie w trakcie sesji jest oczywiście istotne, jednak równie ważne staje się dobrej jakości jedzenie. Mimo tego, że w trakcie sesji wolny czas kurczy się w zastraszającym tempie, to jednak warto postawić na samodzielne przygotowywanie potraw, które zastąpić powinny gotowy junk food dostępny na zamówienie. Proste receptury w połączeniu z odpowiednimi składnikami pochodzenia naturalnego kosztują zazwyczaj mniej niż pizza z dowozem, a dostarczą umysłowi niezbędnych do rozwoju elementów.

W trakcie intensywnego wysiłku mózgu szczególnie polecane są produkty pełne naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3. Ten powszechnie znany składnik istotnie wpływa na możliwości zapamiętywania i koncentracji, a jego niedobór w skrajnych przypadkach może przyczynić się do powstawania chorób psychicznych. Do tego powinniśmy dołączyć też lecytynę wraz z witaminami A i D, które wydatnie wpływają na prawidłową pracę umysłu.

Które składniki będą istotne?

Powyższe składniki w skumulowanej dawce zawierają przede wszystkim tłuste ryby oceaniczne. Zasada jest taka sama, co w przypadku innych przepisów: im świeższe, tym lepsze. Właśnie dlatego raczej niepolecane są ryby w postaci pulpy w puszce. Lepiej będzie, gdy wybierzemy filet do samodzielnego przygotowania. Smakować będzie lepiej, a przy tym dostarczy więcej cennych elementów. Szczególnie polecane są ryby takie jak:

  • pstrągi tęczowe,
  • łososie,
  • śledzie (świeże i solone – byle nie w tłustej zalewie),
  • makrele (ale nie w postaci pasty!),
  • tuńczyki,
  • sardynki świeże (nie w puszce).

Jako substytut ryby może również z powodzeniem służyć tran (płynny lub w kapsułkach) – efekty jego działania zauważymy jednak później i przy regularnym stosowaniu.

W diecie kujona istotne są również aminokwasy działające przede wszystkim na układ nerwowy. Dzięki niemu wymiana informacji pomiędzy narządami nie będzie zaburzona, przez co w prawidłowy sposób będzie przebiegać nie tylko nauka, ale również podstawowe funkcje organizmu. Warto zatem, by jedzone przez nas produkty były pełne nie tylko dobroczynnych tłuszczów, lecz również właśnie aminokwasów w połączeniu z usprawniającą koncentrację choliną. Wszystkie powyższe kryteria spełniają jajka – najlepiej wpłyną na umysł takie, które ugotujemy na miękko.

Jak uniknąć zmęczenia?

Oprócz tłuszczów i aminokwasów dobrze jest także sprawić, by umysł był zabezpieczony przed skutkami zmęczenia. Największy wpływ na uniknięcie tego problemu mają witaminy z gruby B wraz z witaminą E, których zadaniem jest wspomożenie metabolizmu w komórkach. Dzięki temu organizm pracuje sprawnie. Największe ilości tych składników mają przede wszystkim:

  • rośliny strączkowe: fasole, groch, soczewica,
  • orzechy: włoskie, nerkowca, a także migdały.

Aby umysł przygotowany był na długie godziny zakuwania, dobrze jest również zapewnić mu niezbędne pierwiastki wspomagające, takie jak magnez i nawadniający potas. W tym celu do diety powinno włączyć się kasze, naturalne kakao (albo gorzką czekoladę min 75%) i płatki owsiane. Potas zawierają zaś przede wszystkim warzywa i owoce. Warto zatem skoczyć do warzywniaka i postawić na naprawdę świeże produkty, zamiast posiłkować się tymi z dyskontu.

Nawet najlepsza dieta nie przyniesie jednak odpowiedniego efektu wtedy, gdy cały organizm będzie zmęczony i wykończony długotrwałą nauką. W trakcie sesji należy zatem zapewnić sobie optymalną ilość snu (co najmniej 8 godzin na dobę), a przerwy od nauki poświęcić na wyciszającą aktywność fizyczną o lekkiej intensywności: pływanie, jogging, a także gry zespołowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>