Dlaczego stosowanie kwasów w kosmetyce i zabiegach upiększających ma sens?

przez EduInfo 104 views0

Kiedy kilkanaście lat temu pierwszy raz użyto terminu „kwas” w odniesieniu do składu kosmetyków, wiele osób poczuło się zdezorientowanych. Dziś już wiemy, że wykorzystywane w czasie zabiegów pielęgnacyjnych środki są bezpiecznie i pozwalają  skrócić czas na otrzymanie wymarzonych efektów. Przyjrzyjmy się zatem dwóm kwasom popularnym w kosmetyce – alfa liponowemu i kaprylowemu.

 Kwas alfa liponowy – wszechstronny środek na piękną cerę

Kwas ten uznawany jest podstawowym przeciwutleniaczem skóry, który zapobiega starzeniu się i powstawaniu przebarwień. Zawarta w wielu produktach kosmetycznych ta silna metaboliczna substancja naturalna ma wiele zalet dla pielęgnacji skóry, w tym:

  • wytwarzanie energii w komórkach skóry,
  • lepsze wchłanianie witamin C i E,
  • hamowanie aktywacji czynnika transkrypcyjnego NF-kB,
  • zmniejszenie stanu zapalnego komórek,
  • stymulacja AP-1, która pomaga odbudować kolagen,
  • ochrona skóry przed działaniem promieni słonecznych.

Kwas alfa liponowy jest często nazywany „uniwersalnym przeciwutleniaczem”, ponieważ jest rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i w tłuszczu. Jest 400 razy silniejszy niż witaminy E i C łącznie. Najbardziej cenną właściwością tej substancji jest jej zdolność do penetracji powierzchni skóry i błony komórkowej. Proces ten zapobiega bardzo niebezpiecznemu tworzeniu się utlenionych tłuszczów zwanych nadtlenkami lipidów, które uszkadzają DNA i aktywują NF-kB – prozapalny cytokin.

Kwas alfa liponowy ma również zdolność wygładzania skóry, zwiększając jej zdolność do złuszczania się i usuwania martwych komórek. Ponadto reguluje produkcję gruczołów łojowych. Pomaga również uporać się z problemami skórnymi wokół oczu i widocznie niweluje powstałe tam linie i zmarszczki. Wpływa na to, że kolor skóry jest wyrównany, a rozmiar porów jest zminimalizowany. Wreszcie wykazano, że kwas alfa liponowy zmniejsza widoczność blizn. Więcej rzeczowych artykułów o pięknie i kosmetykach znajdziecie na stronie naszego partnera.

krem dla skóry

Kwas kaprylowy a zdrowie skóry

Kwas kaprylowy to wyspecjalizowana estryfikacja oleju kokosowego. Ma specyficzną, lekką konsystencję i jest jedwabisty w dotyku. Stanowi doskonały wybór dla osób o wrażliwej skórze, skłonnej do podrażnień. Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, przez co skutecznie chroni skórę przed uszkodzeniami. Kwasu kaprylowego używa się w kosmetykach, ponieważ:

  • Poprawia komfort stosowania emulsji.
  • Poprawia stabilność naturalnych kompozycji.
  • Stanowi doskonały nośnik do infuzji/ekstrakcji olejem.
  • Jest nośnikiem olejków eterycznych.
  • Ma praktycznie nieograniczony okres ważności.
  • Stanowi rozpuszczalnik do filtrów UV.
  • Ma bardzo wysoką biegunowość.

Jeżeli interesuje cię tematyka wykorzystania kwasów w kosmetyce – tutaj znajdziecie więcej przydatnych informacji

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>