Kosmetyki Zdrowie i uroda

Co to jest skwalan? Dlaczego warto włączyć skwalan do pielęgnacji twarzy?

Skwalan i jego właściwości

Przeglądając ofertę kosmetyków do pielęgnacji twarzy, trudno nie zwrócić uwagi na rosnącą popularność składnika o tajemniczej nazwie skwalan (lub squalane). Można znaleźć go w kremach, serach czy w postaci olejku. Czym jest i dlaczego warto wybierać zawierające go produkty? Odpowiadamy!

Skwalan (squalane) kontra skwalen – czy to te same składniki?

Aby lepiej zrozumieć, czym jest skwalan (squalane), najpierw należy poznać bliżej… skwalen (squalene). Nazwy te różni nie tylko jedna litera, ale przede wszystkim składnik, do którego się odnoszą. Skwalen to lipid estrowy, który naturalnie występuje w warstwie lipidowej (czyli tłuszczowej) ludzkiej skóry. Można go więc znaleźć w wydzielanym sebum. Jego przeznaczeniem w budowie skóry jest jej ochrona, regeneracja i odżywienie. Co więcej, wykazuje on właściwości wiążące cząstki tlenu, dzięki czemu dostarcza ten pierwiastek skórze, dbając o jej młody wygląd.

Chociaż skwalen jest naturalnym składnikiem skóry, to z wiekiem poziom jego produkcji spada; niestety proporcjonalnie do zapotrzebowania. Jego odpowiednia zawartość w skórze to około 15%; liczba ta zaczyna maleć już w okolicy 25 roku życia, by po osiągnięciu 50 lat spaść nawet poniżej 5%. Dlatego też istotne jest jego przyjmowanie z zewnątrz. Występuje on również w wątrobie rekina i wielu roślinach, między innymi oliwie z oliwek, oleju z amarantusa czy oleju z pestek dyni.

Z kolei skwalan to pochodna skwalenu. Podstawowa różnica polega na tym, że skwalen jest substancją nienasyconą i nietrwałą, w związku z czym ulega rozpadowi między innymi na skutek działania tlenu albo promieniowania UV. Natomiast skwalan to jego nasycona wersja, która nie ulega rozpadowi na skutek kontaktu z tlenem czy wspomnianym promieniowaniem. Dzięki temu pozostaje on trwały. A to oznacza oczywiście, że można go stosować zewnętrznie na skórę, bez ryzyka utraty jego właściwości. I tym sposobem squalane zastąpił squalene w kosmetyce. Spotyka się go między innymi w składzie kremów i serów do twarzy.

Przeczytaj także:  Ból podczas stosunku — jak sobie z nim poradzić?

 

Jakie są właściwości skwalanu? Jak wpływa na skórę?

Składnik ten wykazuje tożsame właściwości co jego nienasycona „wersja”, tj. skwalen. Jakie efekty przynosi? Między innymi:

  • przyspiesza gojenia się ran,
  • łagodzi stany zapalne,
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników,
  • wzmacnia naturalną barierę ochronną,
  • zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek,
  • otwiera pory, dzięki czemu pozytywnie wpływa na stopnie wchłaniania substancji odżywczych,
  • dogłębnie nawilża skórę, poprawia jej gładkość oraz elastyczność.

Kosmetyki ze skwalanem, albo on sam występujący w czystej postaci, są dzięki temu odpowiednie dla każdego typu skóry i różnych problemów. Polecany jest szczególnie do cery dojrzałej, trądzikowej i wrażliwej.

 

W jakiej formie stosować skwalan?

Skwalan można znaleźć w różnego typu produktach do pielęgnacji twarzy. To między innymi toniki, sera, kremy do całej cery i pod oczy, peelingi enzymatyczne, płyny mineralne – lub, jak wspomnieliśmy wcześniej, czyste olejki. Zdecydowanie się na zakup tego ostatniego produktu gwarantuje największą wszechstronność zastosowania. Czysty squalane można dodawać do kosmetyków codziennego użytku, tym samym rozszerzając ich działanie.

Co więcej, czysty skwalan sprawdzi się również do odżywienia i nawilżenia włosów; wystarczy dodać go do odżywki lub maski albo wetrzeć bezpośrednio w końcówki. A i to jeszcze nie wszystko! Czystą postać tego niezwykłego składnika można dodawać także do wody do kąpieli, aby intensywnie nawilżyć skórę – albo traktować jak naturalny środek przeciwbólowy na skórę poparzoną słońcem.

Możliwości są więc ogromne – przetestuj możliwości tego niezwykłego, wszechstronnego, naturalnego składnika pielęgnacyjnego i sprawdź, co dobrego może zrobić dla twojej skóry!

Avatar

EduInfo

About Author

1 Comment

  1. Avatar

    Tomy

    18 marca 2021

    Uśmiałem się, bo żonka moja ciagle o tym wspomina. Ja kiedyś pracowałem przy produkcji kosmetyków i mam wykształcenie chemiczne – oboje zgadzamy się z trescią artykułu – pozdrawiamy

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mogą Ci się spodobać

Zdrowie Zdrowie i uroda

Jak poradzić sobie z powracającą chrypką?

Powracająca chrypka może być dosyć dokuczliwą dolegliwością, z którą do czynienia może mieć tak naprawdę każdy z nas. Głosu używamy
Zdrowie Zdrowie i uroda

Zatkane zatoki – kiedy iść do lekarza?

Często boli Cię głowa? Masz wrażenie ciągle zapchanego nosa i problemy z oddychaniem? Czas najwyższy iść do lekarza. Zatoki –