Kupując w sklepie kosmetyki z pewnością nie raz wyobrażałaś sobie, że tworzenie ich jest nie tylko bardzo czasochłonne, ale również potrzebna jest szeroka wiedza. Tymczasem jest to nie do końca prawda. Samodzielne robienie kremów jest bowiem bardzo proste i ogranicza się do mieszania ze sobą różnego rodzaju olejów lub olejów z wodą. W drugim przypadku umiejętności trzeba mieć nieco więcej, jednak w przypadku łączenia samych olei wystarczy użyć tylko swojej wyobraźni.
Samo rzemiosło wyrobu kremów daje ogromną satysfakcję oraz radość. Zaczynać należy od prostych mieszanek, a z czasem będziemy mieli chęć na coraz bardziej skomplikowane i złożone przepisy. Na początku nie warto inwestować w drogie oleje, emulgatory czy konserwanty, ponieważ, nie posiadając odpowiedniej wiedzy możemy te składniki zmarnować.
W artykule dowiesz się:
Podstawowa wiedza o domowych kosmetykach
Zwykle kremy składają się z wody i oleju. Z lekcji chemii wiemy, że takie dwa składniki nie połączą się ze sobą, ponieważ olej będzie pływał po powierzchni ze względu na swoją gęstość. Dlatego, do stworzenia kremu z dodatkiem wody potrzebny jest nam emulgator. Najczęściej, kremy składają się w 70 % z wody. Reszta to oleje, konserwanty, ekstrakty itp.
Kremy mogą składać się również z samych olei. W takim wypadku nie jest potrzebny emulgator, gdyż nie musimy łączyć fazy wodnej z olejową. Robienie takiego kremu ogranicza się do zmieszania ze sobą olei. Trzeba jednak brać pod uwagę, że krem składający się z samych olei jest cięższy niż ten z wodą. Może on również pozostawiać tłustą warstwę na skórze. Trzeba więc wiedzieć jak dobrać oleje do połączenia, aby sprawdzały się jak najlepiej przy naszym rodzaju skóry.
Jakie łączyć oleje?
Wszystko zależy od tego, jakie odleje toleruje nasza skóra. Jednakże na początku kierujmy się tym, co mamy w szafce lub akurat pod ręką. Robiąc krem do twarzy trzeba przywiązywać większą wagę do użytego oleju, szczególnie jeśli mamy cerę trądzikową, tłustą czy mieszaną. Najlepiej za pierwszym razem zrobić sobie krem do rąk.
Najpierw musimy zdecydować, jaką gęstość ma mieć nasz krem. Warto miksować ze sobą masła i oleje. Dzięki temu, krem będzie miał przyjemną konsystencję, która nie będzie ani lejąca, ani zbyt twarda. Z maseł do dyspozycji mamy: masło kakaowe, masło shea, masło mango itp. z olei: słonecznikowy, lniany, oliwę z oliwek, z awokado, ze słodkich migdałów itp. aby zrobić krem, wystarczy stopić oleje (jeśli są w postaci stałej), połączyć ze sobą. Włożyć do lodówki, żeby stężały, a następnie zmiksować. Możemy dodać olejki eteryczne, jeśli chcemy aby krem ładnie pachniał.