Uwielbiasz czekoladę? Jest ona jednym z ulubionych smakołyków większości ludzi na świecie, począwszy oczywiście od tych najmłodszych. Czekolada zachęca nie tylko samym wyglądem, ale również zapachem.
Indianie wierzyli, że czekolada leczy wiele dolegliwości od tych żołądkowych, aż po impotencję. W późniejszych czasach czekoladę zaczęto uważać za doskonały środek na wychudzenie i syfilis. Była postrzegana jako pokarm zwiększający ilość produkowanego mleka przez matki oraz pomagający utrzymać zęby w czystości, jak również ułatwiający wydalanie kamieni nerkowych.
W artykule dowiesz się:
Jak czekolada wpływa na nasze zdrowie?
Jeśli nie jesteś przekonany do zdrowotnych właściwości czekolady poznaj powody, dla których powinno się sięgnąć przynajmniej po jedną lub dwie kostki. Czekolada ma bowiem wiele zalet, o których wiele osób nie wie. Przede wszystkim chroni ona serce, a dzięki zawartości polifenoli ma działanie podobne do aspiryny. Zapobiega zakrzepom, obniża również ciśnienie krwi i zły cholesterol. Trzeba jednak pamiętać, że optymalną ilością na dzień czekolady jest jedna kostka, czyli 6,7 g, a nie cała tabliczka.
Czekolada poprawia także ukrwienie mózgu, a co za tym idzie, również jego pracę. Zmniejsza ona też ryzyko udarów o 20%. Czekoladę warto jeść, jeśli uczymy się lub studiujemy oraz podawać dzieciom w wieku szkolnym. Ułatwia ona bowiem naukę, zmniejsza ilość popełnianych błędów w czasie egzaminów i łagodzi stres.
Czekolada jako pomoc w odchudzaniu
Kto by pomyślał, że czekolada pomoże w odchudzaniu? Jest to jednak prawda, bowiem czekolada pobudza strefy mózgu odpowiedzialne za wytrwałość. Dzięki temu, po jeden kostce łatwiej nam wrócić po codziennej diety. Bardzo ważny jest oczywiście umiar, ponieważ jedząc czekoladę w nadmiarze nabawimy się otyłości.
Czekolada dba również o skórę. Działa ona bowiem jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, poprzez zawartość flawonoidów. Takie zdolności posiada jednak tylko gorzka czekolada, gdyż ma ona najwięcej cennych substancji.