Trawienie to delikatny i niesłychanie ważny dla naszego organizmu proces. Wiele czynników może doprowadzić do jego zakłócenia, co z kolei skutkuje powstaniem dyskomfortu i różnych problemów zdrowotnych. Jednym z ważniejszych zagrożeń dla zdrowia układu pokarmowego jest stres. Do czego może prowadzić jego długotrwały wpływ i jak sobie z nim poradzić?
W artykule dowiesz się:
Zgubne skutki stresu
Reakcja organizmu na stres nie zawsze musi być negatywna. Może on również działać motywująco, poprzez dodanie energii potrzebnej do wykonania danego zadania. Niestety, nierzadko jest zupełnie odwrotnie – negatywny stres, zwłaszcza w przewlekłej postaci, pozbawia nas energii i skutkuje spadkiem koncentracji1. Pojawia się również uczucie przytłoczenia sprawami życia codziennego, a nasz organizm narażony jest na skutki tego stanu. Wśród nich jest wiele dolegliwości związanych z funkcjonowaniem układu pokarmowego: Oto niektóre z nich:
- Powstawanie zaparć
- Ból brzucha
- Rozwój zespołu jelita drażliwego
- Pojawienie się zgagi
- Częste wzdęcia
- Biegunki2
Stres wymieniany jest także jako czynnik zwiększający ryzyko wielu chorób układu pokarmowego, takich jak np. choroba refluksowa przełyku, zapalenie jelit i choroba wrzodowa żołądka. To poważne schorzenia, których pojawienie się wymaga konsultacji ze specjalistą, w celu rozpoczęcia leczenia.
Warto pamiętać, że długotrwały stres pustoszy nasz organizm poprzez deregulację wielu podstawowych procesów, które zachodzą w jego obrębie. Należą do nich m.in. gospodarka hormonalna, krążenie krwi oraz zachowanie korzystnej flory bakteryjnej. Konsekwencje tych zaburzeń nie powinny być ignorowane – osłabiają one odporność naszego organizmu i prowadzą do pogorszenia samopoczucia. Dlatego tak ważne jest podjęcie zawczasu działań prewencyjnych, mających potencjał, aby zredukować poziom stresu, zanim wyrządzi on szkody dla naszego zdrowia. Jakie działania mogą tu pomóc?
Jak przezwyciężyć problemy z trawieniem i stres?
Wspomaganie trawienia może odbywać się na wiele sposobów, a jednym z nich jest bez wątpienia dążenie do wyeliminowania ze swojego życia chronicznego stresu. Redukcja jego poziomu przyczynić się może do ustąpienia trapiących nas problemów trawiennych, a ponadto poprawi nasze ogólne samopoczucie. Istnieje wiele dróg, aby to osiągnąć, więc którą z nich warto wybrać?
Regularne ćwiczenia fizyczne i relaksacyjne pozwalają na rozładowanie napięcia i prowadzą do wydzielania się endorfin, czyli hormonów odpowiadających za polepszenie nastroju. Ich zbawienne działanie prowadzi także do rozluźnienia mięśni i obniżenia poziomu kortyzolu, czyli tzw. hormonu stresu3. Nawet kilkanaście minut w ciągu dnia poświęconych na jogę lub bieganie ma potencjał, aby korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie psychiczne.
Dobrym wsparciem w walce ze stresem jest też zażywanie preparatów ziołowych. Herbatki ziołowe uspokajające ułatwią nam wyciszenie się i załagodzą dolegliwości żołądkowe. Do tych najbardziej znanych ziół należą melisa i rumianek, ale istnieje więcej roślin o podobnych właściwościach4. Jeśli zaś chodzi o mieszanki ziół, to najlepiej sprawdzą się takie o holistycznym działaniu, które mogą pomóc w dolegliwościach trawiennych na tle nerwowym.
Nie warto lekceważyć roli stresu w powstawaniu chorób układu pokarmowego. Jednak dzięki profilaktyce i zdrowemu trybowi życia będziemy mogli cieszyć się zdrowiem, spokojem i naszymi ulubionymi potrawami.
Artykuł powstał we współpracy z MCM Klosterfrau.
Powyższy tekst nie stanowi źródła porady medycznej i nie może być traktowany jako zastępstwo dla świadczenia usług medycznych przez lekarza.
1.Sowa, J., & Hess, G. (2015). Stres a plastyczność mózgu. Wszechświat, 116(01-03).
2.Denys Katarzyna, Orzechowska Agata ,Gałecki Piotr (2015). Kiedy podejrzewać podłoże psychiczne w zaburzeniach układu pokarmowego?. Medycyna po Dyplomie. 7. 72-80.
3.Harber, V. J., & Sutton, J. R. (1984). Endorphins and exercise. Sports Medicine, 1(2), 154-171.
4.Możdżeń, Katarzyna, Aneta Rzepka, and Beata Barabasz-Krasny. „Rośliny lecznicze wspomagające terapie stresu, nerwic i depresji.” Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 27.2 (2021): 182.