Kaszel jest zwykle oznaką chorób układu oddechowego, który jest wywołany podrażnieniem błony śluzowej. Przyczyn kaszlu jednak może być więcej, a do najczęstszych przypadków wywołania odruchu kaszlowego będą adekwatnie należały: zakrztuszenie, palenie papierosów, dym, para, gazy, substancje chemiczne, działanie bakterii, grzybów tudzież wirusów – bodźców chorobotwórczych.
Kaszel można podzielić na suchy (odruch chcący wyrzucić z płuc niepożądane elementy, drobne drobnoustroje, zauważalny w rozpoczynającym się w pierwszym stadium choroby, w przypadku zarażenia wirusowego) oraz mokry (kiedy zbiera się odkrztusina w płucach, tchawicy i gardle, w przypadku ostrego zapalenia oskrzeli, płuc oraz zatok nosowych).
Kaszel utrzymujący się w okresie dwóch miesięcy możemy skategoryzować, jako kaszel przewlekły. Przyczyną kaszlu przewlekłego może być przewlekłe zapalenie oskrzeli i płuc, astma oskrzelowa, zakażenie dróg oddechowych, nowotwór płuc, niewydolność serca, refluks żołądkowo – przełykowy, leki, jak również podłoże psychogenne. Jak leczyć kaszel domowymi sposobami? Możemy wypróbować domowe sposoby na kaszel praktykowane od pokoleń, w tym przez nasze babcie. Na kaszel mokry i suchy może pomóc:
Syrop z cebuli i cukru (na mokry kaszel, upłynnia wydzielinę, wspomaga odkrztuszanie)
Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę lub w talarki i układamy je na wysokość około 2 cm na dnie słoika, posypujemy cukrem, ugniatamy łyżką. Postępujemy w ten sposób z każdą kolejną warstwą, aż zapełnimy słój. Alternatywnie można dodać również łyżkę miodu, czy starty ząbek czosnku. Syrop powinien być gotowy dnia następnego.
Dawkowanie:
2 lub 3 łyżeczki syropu dziennie
Syrop z siemienia lnianego, wody i miodu (na suchy kaszel)
Przygotowanie:
Około 4-5 łyżek siemienia lnianego zalewamy litrem wrzącej wody. Do naparu dodajemy około 5 łyżek miodu naturalnego. Następnie wszystko gotujemy przez piętnaście minut na małym ogniu. Po 15 minutach zdejmujemy syrop z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Dawkowanie:
2 x dziennie po pół szklanki syropu