W diecie bezglutenowej zakazane są produkty zawierające białko zwane glutenem. Pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz i jęczmień to zboża, w których występuje ten składnik.
Dieta bezglutenowa jest zalecana dla osób chorych na celiakię lub mających alergię na gluten. Osoby na tej diecie powinny unikać produktów zbożowych, a także niektórych wędlin, nabiału, dań gotowych czy piwa, w których może być zawarty gluten. Oto kilka przepisów dla osób na diecie bezglutenowej.
W artykule dowiesz się:
Śniadanie:
Jajecznica z pomidorami
- 4 łyżki pesto
- 2 pomidory
- 4 jajek
- sól, pieprz
Pomidory kroimy na pół, wykrawamy środki, połówki pomidora układamy na blaszce. Do pomidora wkładamy łyżeczkę pesto, do tego wrzucamy jajko, do którego dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do czasu, aż białko jajka się zetnie.
Obiad:
Tortilla z kurczakiem
Ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki masła
- 1 szklanka wody
Nadzienie:
- sałata lodowa
- papryka czerwona
- 0,5 kg filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- przyprawy – sól, pieprz, tymianek, bazylia, natka pietruszki
Przygotowanie tego dania warto zacząć od zrobienia nadzienia. Na oliwie smażymy kurczaka pokrojonego w małe kawałki. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. W trakcie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i natką pietruszki.
Następnie przygotowujemy placki. Do miski wsypujemy szklankę mąki, następnie dodajemy wodę i opcjonalnie odrobinę soli. Dobrze mieszamy, na koniec dodając masło (powinno być w temperaturze pokojowej). Ciasto dzielimy na małe porcje, wałkujemy i smażymy bez tłuszczu.
W trakcie smażenia placków możemy rozdrobnić sałatę, pokroić ogórka i pomidora. Gotowe placki wypełniamy farszem, sałatą, pomidorem oraz ogórkiem. Warto podawać z sosem jogurtowym.
Dieta bezglutenowa nie pozbawia nas smacznych deserów, oto przepis na jeden z nich:
Shake bananowy
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 2-3 sztuk daktyli
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 banan
Przygotowanie takiego shake jest proste – wystarczy wszystko zmiksować w blenderze. Po przygotowaniu warto wstawić do lodówki w celu schłodzenia.